2012. március 14., szerda

Az ajtó (2012)

Nehéz erről a filmről írni. Nem olvastam korábban a könyvet, nem sokat tudtam Szabó Magda életművéről sem (ez mondjuk azóta sem változott), az egyetlen, amit tudtam róla, hogy Szabó István rendezte és Helen Mirren minden bizonnyal brilliáns lesz. Nem tévedtem.

Az ajtó egy szombat koraesti vetítésére estünk be. Ritkán láttam eddig ilyet, egy kisebb teremben telt házzal futott a film, a nézők átlag életkorát a testvéremmel jelentősen rontottuk; a történet erejét jelzi, hogy a végefőcím már 2,5 perce futott, mire az első nézők felálltak a székükből. Szabó István filmje letaglóz, földbe döngöl. Hihetetlen hatása van, nekem gyakorlatilag tönkretette az estémet - csak a film fájdalmas üzenetére tudtam gondolni.


A történet alapjai talán közismertek: Magda (Martina Gedeck) újra publikálhat, férjével új lakásba költöznek, ahova már kell neki a segítség ahhoz, hogy zavartalanul dolgozhasson, ezért felkéri bejárónőnek a szemközti házban lakó Emerencet (Helen Mirren). Emerenc szolgálatát ki kell érdemelni: csak azután áll munkába, hogy megbizonyosodik arról, az írónő és férje becsületes, rendes emberek. A film a két nő kapcsolatának alakulását meséli el, a köztük lévő apró háborúkat, egymás iránti tiszteletüket, szeretetüket, majd Emerenc összeomlását, az írónő árulását. 

A két színésznő játéka lenyűgöző, teljes valójukkal átadták magukat a figuráknak, egy-egy pillanatásban, apró mozdulatban ott van a teljes érzelmi háttér. Eperjes Károly szereplésétől féltem, az utóbbi időben nehéz volt komolyan venni, itt azonban kellemes hátteret ad Mirren és Gedeck számára.

Tényleg nehéz ezt okosan. Maradjunk annyiban, hogy nézzétek meg, de ne számítsatok matinéra.


"Ez a könyv nem Istennek készült, aki ismeri a zsigereimet, nem is az árnyaknak, akik mindenre tanúk, és figyelik ébrenlétem és álmaim óráit, hanem az embereknek. Bátran éltem idáig, remélem, meghalni is így fogok, bátran és hazugság nélkül, de ennek az a feltétele, hogy kimondjam:  én öltem meg Emerencet. Ezen az se módosít, hogy nem elpusztítani akartam, hanem megmenteni."

Nincsenek megjegyzések: