2012. augusztus 5., vasárnap

Gladwell: Kivételesek

Malcolm Gladwell: Kivételesek - A siker másik oldala című könyve a HVG kiadásában jelent meg 2009-ben, én az első munkanapomon a főnökömtől kaptam, hogy olvassam el. 5 hónappal később kezdtem neki, amit már bánok, de jobb később, mint soha, ugye.

Röviden: a könyv azt mutatja be, hogy mi van a mai társadalmi mércével sikeresnek tartott emberek mögött, milyen körülmények vezettek Bill Gates vagy Bill Joy felemelkedéséhez - a mai értékrend szerint az lehet sikeres, aki tehetséges valamiben, de tényleg így van ez? Elég hozzá csupán a tehetség? A könyv megmutatja, hogy mennyi különböző tényező szerencsés együttállása szükséges ahhoz, hogy egy igazi tehetség megkapja a neki szükséges teret. Nevezhetjük a dolgot akár szerencsének vagy véletlennek is, a lényeg, hogy a siker mögé kell nézni, hogy kellően értékelhessük azt.

Az alábbiakban egy kis kivonatot olvashattok a könyvből. Mivel számos részlet kimaradt a leírásból, ami csak gazdagítja a képet, ha megtetszett az összefoglaló, azt javaslom, olvassátok, nem nagy terjedelmű.

A könyvben említett első esettanulmány az amerikai Roseto városka lakóinak egészségének a vizsgálata - az 1950-es években egész Amerikában vezető halálok a fiatalkori szívroham még a legközelebbi városokban is, Rosetóban azonban a helyi orvos nem is látott még szívrohamot. Számos vizsgálatot folytattak a lakosság körében, az étkezéstől kezdve a munkarendjükön keresztül a családi kapcsolatokon át a komplett családfákat beleértve mindent megvizsgáltak, míg végül rájöttek, hogy a válasz a rosetóiak életmódjában rejlik: stresszmentesen, nagy családban, szerető közösségben élnek, aminek hatására egészségi állapotuk jobb, mint az amerikai átlag.

A következő emlékezetes példa a kanadai hokibajnokokkal foglalkozik - a legsikeresebb csapatok összeállítását vizsgálva kitűnt, hogy a legtöbb csapattag az év első felében, leginkább január-február tájékán született. Mi ennek az oka? A télen született gyerekek tehetségesebbek lennének a hokiban?

Mivel a legtöbb társadalom hajlamos csak az egyéni teljesítményt értékelni, egyszerűen nem törődnek a körülmények figyelembe vételével: a kanadai hokiligában minden korosztály adott én január 1-én születettektől számítódik. Mivel már óvodás korban kezdik a tehetségek felkutatását, az év második felében született tehetségek nem mennek át a rostán, hiszen a választó dátumhoz közel születettek sokkal fejlettebbek - kisgyerekeknél pedig rengeteget számít már az a néhány hónap különbség. Aki kicsit is idősebb, annak már több lehetősége van gyakorolni. Minden korosztályból kiválogatják a legtehetségesebb gyerekeket újra és újra, a rostán leginkább a fejlett, edzett, idősebb gyerekek jutnak át - akiknek leginkább kedvezett a korosztályi besorolás. Az ideális hokijátékos január 1-én születik!

Van néhány esettanulmány arról, hogy mi az oka annak, hogy bizonyos történelmi időkben a zsidók, az informatikusok vagy a zugügyekkel foglalkozó zsidó jogászok válhattak a korszak rocksztárjaivá, hogyan kerültek a bevándolók leszármazottai az amerikai értelmiség krémjébe, miért válhatott Bill Gates remek programozóvá, stb.

Számomra a legérdekesebb fejezet a légi katasztrófák etnikai alapú magyarázatáról szólt. Egy 1990 januári baleset elemzése során mutat rá a szerző arra, hogy viselkedésünket milyen nagy mértékben meghatározza a kultúra, amiben nevelkedtünk - itt például rávilágítanak arra, hogy a tekintélyelvű kultúrák hagyományai miatt a lezuhant repülő elsőtisztje hiába észlelte még időben a veszélyt, az ő neveltetése szerint nem szabadott sem a légiirányítókkal, sem a kapitányával erőteljesen, azaz az ő értelmezése szerint tiszteletlenül beszélnie. Amikor az elsőtiszt legyőzte a benne lévő gátakat, már túl késő volt és bekövetkezett a katasztrófa.

Nem csak a katasztrófa leírását, hanem a továbbiak elkerülését is bemutatja a könyv: az úgynevezett mérséklő beszédmód elleni harc fontosságának felismerése és a személyzet kommunikációs szokásainak erőszakos reformálása (kezdve a túlzott udvariaskodást mellőző angol kötelezővé tételével) drasztikusan csökkentette a légiszerencsétlenségek számát.

A könyv végén választ kapunk arra is, miért jobbak matekból az eredendően rizstermesztéssel foglalkozó nemzetek gyermekei. :)

A Libritől meg lehet rendelni itt.

Nincsenek megjegyzések: