2012. augusztus 16., csütörtök

Kertészkedj a város közepén!

A Tömő utcán hazafelé sétálgatva többször megnéztem már az egyik palánkra festett képet, de nem jöttem rá, hogy mégis mit ábrázol. Néhány elem ismerős volt a környékről, mintha felvillanna rajta a Természettudományi Múzeum, egy-két épület a Corvin-negyedből, majdnem jó, de egyébként mit keresnének a növények a VIII. került közepén? Nem stimmelt.


Szerencsétlenkedésem egészen a mai napig tartott, mikor is felkerült egy másik tábla, ami már felfedte, hogy mi van a palánk mögött: közösségi kert, név szerint a Leonardo Kert a Kortárs Építészeti Központ szervezésében.

A közösségi kertekről így nyilatkoznak a szervezők honlapjukon: "A KÉK – Kortárs Építészeti Központ 2010. óta foglalkozik a világszerte sok évtizedes hagyományra visszatekintő community gardening, valamint az egyre népszerűbb urban gardening magyarországi meghonosításával.

A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak. A kertek közösségteremtő erejük és nevelő funkciójuk mellett friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszernövénnyel látják el az őket gondozó városlakókat.

A KÉK célja, hogy mintakertek kialakításával, és átfogó tudástár létrehozásával segítse a városi kertészkedés önszerveződő mozgalommá fejlődését."

(forrás: kozossegikertek.hu)

Gyakorlatilag kertészkedhetsz egy újrahasznosított telken a város közepén. Jelenleg 5 működő kert van az országban, három Budapesten, egy-egy pedig Kecskeméten és Szentgotthárdon és 16 kert kialakítására van már telekfelajánlás.

Minden információt megtaláltok itt. Zseniális, egyszerűen zseniális. 

Nincsenek megjegyzések: