2012. augusztus 19., vasárnap

L'amour dure trois ans (2011)

Franciául nem beszélő olvasóim kedvéért: a film a magyar mozikban A szerelem 3 évig tart címmel fut, legnagyobb örömömre feliratosan. Amikor megjelenik egy francia film a mozikban, képtelen vagyok ellenállni neki és hiába láttam akkor már 5 filmet 48 órán belül, akkor is látnom kell, amint van rá lehetőségem. Pontosan ez történt ma és természetesen most sem bántam meg.

Imádom a francia romantikus vígjátékokat, drámákat vagy vígjátékokat. Nem kertelnek, nem ringatják a nézőt hamis illúziókba, mint az amerikai filmek: egyszerű, de ugyanakkor végtelenül bájos és életszerű történetek imádnivaló karakterekkel. A L'amoir dure trois ans főszereplője az Un heureux événement-ból már ismert Louise Bourgoin, partnere ezúttal Gaspard Proust, akinek ez mindössze a második filmje, de szerencsére ez nem látszik meg rajta.


Így utólag belegondolva a sztori nem a legeredetibb, de annyira életteli és humoros a film, hogy ez fel sem tűnik: a férfi válása után ír egy könyvt arról, hogy a szerelem egy baromság, minden csoda 3 napig (jelen esetben 3 évig) tart, az egész nem szól másról, csak a szexről, amihez pedig felesleges lehorgonyozni egy nőnél egész életedre. Ahogy ez lenni szokott, a bánat legmélyebb bugyraiban hánykolódva megismeri Alice-t, egy rokona feleségét, akibe azonnal beleszeret. A gond az, hogy közben a könyv álnéven ugyan, de megjelenik, és erről a szeretett kedves semmit sem tud - nem túl jó ajánlólevél a férfi számára, ha a párja egy szexista gondolatmenetet nyomtatásban lát. 

Számos apró szál van a filmben, amelyek bemutatják a szerelem sokszínűségét: látunk házasság előtt és után álló párokat, csalfa feleségeket, prostikat hajkurázó ex-férjet, pénzsóvár fiatal lányt, örlődő párokat okos, szórakoztató módon bemutatva. Érdemes megnézni, garantált a szórakozás!

Nincsenek megjegyzések: