2012. augusztus 26., vasárnap

The Five-Year Engagement (2012)

A szokásos mozimaraton úgy tűnik, ezen a hétvégén kimarad, egyelőre egy film és egy könyv volt terítéken. A szombat esti filmünket nem én választottam, de szerencsére bízhatok a mozipartnerem ízlésében, így nem volt panasz: Emily Blunt és Jason Segel egyik legújabb filmjét, a The Five-Year Engagement c. romantikus vígjátéknak beállított darabot néztük meg.


Fontosnak tartom megjegyezni, hogy attól, hogy van benne néhány vicces jelenet, még nem nevezhetjük vígjátéknak. Hasonlóan a korábban említett Hope Springs (2012) című filmhez, itt sem beszélhetünk igazi romantikus komédiáról. A The Five-Year Engagement egy fiatal pár hosszú éveken át alakuló történetét mutatja be. Az első találkozás után pontosan egy évvel megtörténik az eljegyzés, hatalmas a szerelem, tervezik az esküvőt, készen állnak a közös életre. Minden klappol, de az eljegyzési vacsorán teherbe ejtik a menyasszony húgát, a születendő baba érdekesebb, mint az esküvő, ezért az esküvőt elnapolják. A leendő asszony, Violet, kap egy remek állásajánlatot Michiganben, a vőlegény feladja az álomállását, költözés, esküvőre új időpont. Aztán még egy, még egy és még egy. Öt éven át húzódik a történet, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a végére feladják. Külön élnek, másnál keresnek vigaszt, próbálják újraépíteni mindazt, amit tönkretettek egymásban, majd négy év elteltével újra találkoznak. A sztori maga szépen kidolgozott, kelleően összetett, több érdekes mellékszállal (pl. a megesett húg boldog családi élete, a leszbikus étteremtulajdonos vívódásai, az idegen helyen való álláskeresés nehézségei, a fiatalokra nehezedő családi nyomás kezelése, stb).

Úgy gondolom, hogy ez a film is nehéz párkapcsolati témákat feszeget, ráadásul szintén jó színészekkel. Emily Blunt minden szerepben tökéletes (talán egy kicsit elfogult vagyok), és bár nem egészen egyértelmű, mit eszik a Jason Segel által alakított figurán, egész jól működik a kémia kettőjük között. Itt jegyezném meg, hogy nagyon olcsó poén volt az újévi partin Jason Segelre adott rózsaszín nyuszijelmez  a How I Met Your Mother-beli szerepére utalva. Ebben a filmben is hasonlóan szerencsétlen figura, csak egy kicsit több tartása van.

Itthon nem mutatták be a filmet, bár Ötéves jegyesség címen található róla ez-az.

Nincsenek megjegyzések: