2012. szeptember 4., kedd

Erin Brockovich (2000)

Megszámolni is kínos, hány filmet válogattam össze, hogy megnézem majd egyszer. Most megpróbálom megállni, hogy ne találjakat újabbakat, amíg a lista nagyrészén át nem megyek, de nem túl sikeres a dolog, mert egy film utóhatásaként az utánaolvasás során kismillió új megkellnézni filmet találok. Ma este úgy döntöttem, megnézek egyet a listáról, hogy addig is fogyjon - ez a film pedig az Erin Brockovich (2000) című alkotás volt, amit Julia Roberts miatt tettem fel a térképre.

Érdekelt ugyanis, miért kapott Oscar-díjat Julia, mert bevallom, én még nem ismertem fel benne a nagyon jó komikuson kívül mást. Ez a film sem erősített meg abban, hogy a valós figura megformálásán kívül mi az a rendkívüli eredmény, amiért Oscar jár, hiszen számomra Erin Brokovich eljátszása koránt sem tűnik akkora feladatnak, mint anno Marion Cotillard Piaf alakítása - de most átfutottam a jelöltek listáját és tény, hogy ha választani kellene Juliette Binoche és Julia között, akkor legyen inkább Julia. 


Nos, miután ilyen remekül bizonyítottam, hogy nem értek az Oscar-díjak kiosztásának miértjéhez, néhány szó a filmről. Elvileg a filmben bemutatott eset az eddigi legnagyobb összegű, 333 millió dolláros kártérítéssel végződött amerikai per története (lehet, hogy ez már nem igaz, nem néztem utána, a film pedig már 12 éves). Az esetet a jogi ügyekben addig járatlan Erin Brockovich fedezte fel és ő vette rá a főnökét, hogy figyeljenek oda rá - egy panaszosból rövid idő alatt több, mint 600 érintett lett. A per a kaliforniai Hinkley városában működő PG&E áramszolgáltató ellen indult, akik gondatlanul kezelték éveken át az üzemben használt króm-trioxidot, emiatt az a talajvízbe kerülve megbetegítette a környékbeli lakosokat. 

A filmet megéri megnézni, de nem tudom megmondani konkrétan, hogy miért. A történet felemelő, nagyon pozitív színezetet ad neki, hogy megtörtént eseten alapul. Julia Roberts hitelesen hozza Erin Brockovichot, legalábbis képek alapján a nő hasonló karakter lehet mint az, akit Julia előadásában látunk. Benne van, hogy a szegény nőnek az utolsó pillanatban fordul a sorsa, a jó ügyért tett lépései sorát kíséri a szerencse. Láthatjuk Aaron Eckhartot egyszerű mellékszereplőként, lelakott motoros pasiként, aki önzetlenül vigyáz Erin gyerekeire. A legszórakoztatóbb a filmben Erin karaktere, Julia hozza a The Pretty Womanben látott szakadt nagyszájú nőt, aki egy kis ráhatásra üzletasszonnyá érik. Az eltitkolt környezetszennyezés és a mammutcégek sunnyogása vonalat ne is említsük..

A lényeg, hogy érdemes megnézni - egyébként a filmben bemutatott ügy folytatódik, úgy tűnik, maradt még pénz a bankszámlájukon.

Nincsenek megjegyzések: