2012. október 29., hétfő

Brit korona a XXI. századi moziban

Sosem voltam jó történelemből, de van egy téma, aminek nem tudok ellenállni - a brit királyi családról szóló filmeknek, közülük is a 2000-es években készültek a kedvenceim. Összegyűjtöttem az utóbbi évek legsikeresebb, brit uralkodók életéről szóló filmeket - ha másért nem is, az ékes angolságért érdemes őket megnézni.

VIII. Henrik udvarában a Boleyn-nővérek (Natalie Portman és Scarlett Johansson) vetekednek a király, azaz Eric Bana kegyeiért. Annát veszi el, akinek ez végül a fejébe kerül. 
VIII. Henrik és Anna lánya, Erzsébet trónrakerülését mutatja be Cate Blanchett, első Oscar-jelölését kapta érte.

Cate Blanchett az Elizabeth: The Golden Age-ben
A spanyol sereg elleni legnagyobb győzelem krónikája ismét Cate Blanchett-tel a főszerepben, aki 2008-ban 2 Oscar-jelölést is kap, egyiket ezért a szerepért.

Keira Knightley és Ralph Fiennes Oscar-díjas kosztümökkel tűzdelt drámája - költekező, hisztis hercegnő, öregedő férj. Szép, de felejthető film. A Knightley által alakított Georgiana Lady Diana felmenője.

Emily Blunt és Rupert Friend
Személy szerint ez az egyik kedvencem, Emily Blunt játssza benne az épp trónra kerülő Viktória királynőt. Szerelmi történet, Viktória és Albert közötti legendás kapcsolat első pillanatait ismerjük meg. Amikor Londonban voltam, elmentünk a Kensington Palotába, ahol ők éltek, nagyon tetszett. 

VI. György király csalfa bátyja miatt, dadogással küzdve kerül a trónra a II. világháború előtt. Brilliáns színészek keltik életre a királyt (Colin Firth), feleségét (Helena Bohem Carter) és a beszédtanárt (Geoffrey Rush).

Helen Mirren játssza a jelenleg is uralkodó II. Erzsébetet, a film Lady Diana halála után következő pár nap eseményeit dolgozza fel. Azt hiszem elsőre csak az első 20 percét láttam, utána elaludtam rajta. ha jól emlékszem, azóta már sikerült pótolni.

Margaret Thatcher nem volt koronás fő, így egy picit kilóg a felsorolásból, de Meryl Streep 3. Oscar-díját adó alakítását nem lehet figyelmen kívül hagyni, így minden adandó alkalmat megragadok, ahol említhetem. Például ezt. Gyönyörű akcentussal beszél, felirattal érdemes nézni!

Nincsenek megjegyzések: