2012. december 31., hétfő

Kevés volt a könyv

Filmek és sorozatok mellett a könyveket is viszonylag sűrűn forgatom, bár ez az idei olvasónaplóm alapján nehezen hihető, de ha látnátok, mennyi könyvem van.. Főleg romantikus könyveket, fantasyket és szakkönyveket olvastam idén. Ez a hárompluszegy tetszett a legjobban:

Sarah Turnball: Kezdjük újra Párizsban
Sarah ausztrál íróként, riporterként bejárja a világot, majd szerelembe esik és letelepedik Párizsban.

Egyrészt imádom Párizst, egy szalvétát is el lehet nekem adni, ha Eiffel-torony van rajta, másrészt pedig azért, mert nem kertel, ha kell szidja, ha kell a pokolba küldi a franciákat, a várost, meg az egész chic-et, de közben kellő alázattal és csodálattal szemléli, ráadásul nagyon jó humora van.

Katie Fforde: Szerelem kétszer
Egy londoni, egyedülálló anyuka vidékre költözik, történetesen épp a gyerek sosemlátott apjának gyerekkori háza mellé.

Sablonosnak tűnhet, talán egy kicsit az is, de rendkívül bájos, humoros. Katie Fforde összes itthon megjelent könyvét olvastam, szeretem azt az értékekkel teli, vidéki angol miliőt, amit a regények köré teremt. A nőalakjai romantikusak, de erősek, nem ismernek pardont, ha a saját életükről van szó.

dr. Máté Gábor: A test lázadása
Máté Gábor elméletének lényege, hogy a komoly fizikai betegségek sosem derült égből villámcsapásként jönnek, hanem hosszan tartó lelki traumák hatásaként jelentkeznek.

A könyv rávilágít arra, hogy merni kell boncolgatni a lelki sebeket épp azért, hogy a fizikai problémákat csökkentsük vele. Engem inspirált, amióta elkezdtem foglalkozni ezzel a témával, kevesebbet fáj a fejem és a lábam. Lehet, hogy van benne valami.

Susan Collins: Az éhezők viadala-triológia
A jövőbeli Észak-Amerikában az államok helyén 12 körzetet alakítottak ki, akiket egy központi hatalom irányít. A megfélemlítés eszköze az Éhezők viadala, ahova a körzetek 2-2 fiatalt küldenek, akik egymást gyilkolva küzdenek meg az életben maradásért. Amikor Katniss kerül a kiválasztottak közé, nemcsak, hogy megnyeri a versenyt, de lázadó természetével és vakmerő cselekedeteivel forradalmat robbant ki, ami végül az elnyomó hatalmak megdöntéséhez vezet.

Újabb mese a Harry Potter-Twilight nyomvonalon, bár ennek a világa kevésbé összetett. Katniss figurája az elején iszonyú jó, a filmben őt alakító Jennifer Lawrence még megnyerőbbé teszi. Kissé harrypotteres, de női kiadásban.

Nincsenek megjegyzések: