2012. december 23., vasárnap

Sorozatmánia 2012

Olykor spoileres lehet, ha belefutottál, ne engem hibáztass, én szóltam!

Az év a magyar HBO első nagy dobásának, a Társas játéknak a befejező részével indult. Az izraeli eredeti tudomásom szerint megmaradt az egy évadnál, de hallottam olyan pletykákat, hogy a magyart folytatni fogják - megérné, ez adta vissza a hitem a magyar sorozatokban és ismertette meg velem a többnyire színházban remeklő színészeket.

A Társas játék remekül előkészítette a terepet az idei második nagy magyar sikernek, a Terápiának, ami szintén egy izraeli sorozat mintájára készült. Futószalagon, könnyek között néztem végig a 40. epizódot, aki kicsit is kíváncsi az emberi lélek titkaira, szánja rá azt a 40x20 percet.

A Grey's Anatomy hűséges nézője vagyok a kezdetektől. Szegény sorozat olykor-olykor csinos hullámvölgyeket produkál, de a 8. és a jelenleg futó 9. évad visszahozta a régi színvonalat. A szereplőgárda folyamatosan frissül, a viszonyok továbbra is kuszák, de nem mentek át szappanoperába - összetett és elgondolkodtató emberi történeteket dolgoznak fel.

Lassan éledt a nagy kedvencem, a Glee. Most tartanak a 4. évadnál, tavasszal, a 3. évad végén mutatták az eddigi legjobb előadásukat, amivel a történet szerint országos bajnokok lettek. Odatették a végére a sztorit is, végre megint volt mögötte komoly tartalom, amit talán sikerült megőrizni a 4. évadra is. A Glee esetében, mint anno a Gossip Girlnél is felmerült az a probléma, hogy mit kezdjenek a gimnáziumok világára szabott történetettel, ha az szereplők leérettségiznek: a megoldás hasonló volt a két sorozatnál, párhuzamos szálakon követtük tovább a gimis és az egyetemi eseményeket. Gördülékeny megoldás, de úgy sejtem, hogy ahogy a GG, a Glee is hamar elfárad.


Egy másik, nagyon lassan magához térő sorozat a Criminal Minds. Már a 8. évadot nézem kitartóan, pedig nagyon nehezen szoktam rá, rettegtem tőle, nagyon félelmetes dolgokat mutattak be, egyszer még rémálmom is volt miatta. Ez a félelem azonban lassan elmúlt, néha már kissé unalomba is fordult, de reménykedem még a dicső folytatásban. Bárki kérdezi, szívesen elmondom, hogy a sorozattörténelmem során látott legszívettépőbb epizód a Criminal Minds 100. része volt, a legokosabb szereplő pedig Reed.

Nemrég jelentették be, hogy folytatják a How I Met Your Mother-t a 9. évadban is. Úgy sejtem, ez lesz az utolsó, már elég rég húzzák a sztorit - kezdett is laposodni a dolog, a karácsony előtti dupla résszel azonban újra visszakerültek az élmezőnybe. Nagyon kíváncsi vagyok már, hogy ki lesz Ted felesége!

Az első minisorozat, ami szembejött idén, a Black Mirror volt. Iszonyú erős társadalomkritikákkal töltöttek meg 3 epizódot. Gyomor kell hozzá, de megéri.

Sherlock volt számomra az év másik nagy dobása: fergeteges angol stílus, Sherlock Holmes és Watson a modern korba helyezve - 2. évad, 2x3 1,5 órás epizód. Alig várom a folytatást, ami sajnos késik, mert túl menők és elfoglaltak lettek a főszereplők.

Szémomra az egyik nagy csalódás a szintén sokak által imádott Mad Men volt. Néhány évadot megnéztem belőle, de nem kötött le, a régi idők Amerikájának varázsa hamar elmúlt. Na jó, ez nem teljesen igaz, Christina Hendricks felejthetetlen, mint nő. Mivel mindenki imádja a Castle-t, egy barátom unszolására én is belenéztem, de be kell vallanom, hogy egyáltalán nem jött be. Három résznyi esélyt kapott, utána mennie kellett. Hasonló sorsra jutott a The Secret Diary of a Call Girl, illetve a The Client List is. A Girls-ből szintén láttam pár részt, de nem jött be a naturalista stílusa.

A GA spin-offja ként indult a Dr. Addison történetét feldolgozó Private Practice, ami most a 6. évadnál tart. Idén kaszát kapott, nem véletlenül, az én lelkesedésem is aláhagyott az évad elején. Túl kevés szereplő van, már minden puskaport elsütöttek. Kate Walsh továbbra is gyönyörű! A Bones-t is felfüggesztettem. A nyomozások nagyon egyhangúak lettek, a háttérsztori pedig túl kiszámítható. Az előző 6 évadot azért köszönöm. Öltönyös, irodai sorozatok közül tavaly nagy durranás volt a Suits, de a második évad indítása nem tudott magával ragadni, pedig Gabriel Macht-et szívesen nézegettem.

Szintén idén ért véget a Gossip Girl is, bár ez tervezett volt - az utolsó évadot nem volt türelmem végignézni, de az évadzáró után megjelent hogyvolt cikkek elégtétellel szolgáltak - annak drukkoltam, hogy a sorozatos éra legszimpatikusabb párosa, Blair és Chuck egymásra találjon és ez sikerült is. Ed Westwick a csúcs a korosztályában, csak úgy mondom. House doki is utoljára rendelt idén - a sorozat méltó lezárást kapott 8 év után, érzésem szerint jókor hagyták abba.Felébredt benne a nosztalgia, így visszanéztem a kedvenc Friends epizódjaimat is. Ez volt az első sorozat, amit néztem, az utolsó évadot már az amerikai sugárzással egyidőben (azaz 8 éve vagyok sorozatfüggő). Nem lehet megunni, minden évben újranézek belőle egy-két részt, ahogy a The Sex and The City-ből is.

Sokáig azt gondoltam, hogy a legek legjobbja a Dexter, ami ebben az évadban szinte minden rész után az OMGWTF érzést hagyott bennem. Aztán jött a Homeland, amiből már csak 6 részt nem láttam. Megkockáztatom, hogy jobb, mint a Dexter és ez mindent elmond. Egyetlen problémám, hogy mindkettő következő évada 2013. szeptember táján indul. Mit nézzek addig?..


2 megjegyzés:

gabesas írta...

Amit nagyon várok: jan 13, Californication.

Andrea Badó írta...

Többen dicsérték, de még egy részt sem láttam belőle. Jövőre lehet, hogy belenézek :)