2012. december 28., péntek

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Igazi kincsre bukkantam, amiről még mindig nem tudni, mikor érkezik a magyar mozikba, ez pedig a The Perks of Being a Wallflower (2012).

"Azt a szeretetet fogadjuk el, amiről úgy érezzük, hogy megérdemeljük."Ez a mondat kétszer hangzik el a filmben, bár mindkétszer a főszereplő lány, Sam (Emma Watson) párválasztási szokásaira vonatkozik a megjegyzés, áthatja a másik főszereplő, Charlie (Logan Lerman) egész életét. Két szálon fut a történet: egyrészt a gimnázium első évének beilleszkedési nehézségeit látjuk Charlie szemszögéből, másrészt a Charlie életét alapjaiban meghatározó trauma kibontakozik ki a szemünk előtt.

Spoileres összefoglaló a fehér betűk mögött

A lélek rejtelmei és a gyerekkori traumák hatásaira érzékenyek számára ez a film igazi csemege. A srác múltjában egy súlyos titok lappang, ami miatt teljesen elszigetelődik a környezetétől: gyerekkorában molesztálja a nagynénje, ráadásul a nő az ő szülinapi ajándékáért autókázva szenved halálos balesetet - emiatt Charlie folyamatos bűntudatot érez. Az egészre rájön, hogy gimnázium előtti évben öngyilkos lesz a legjobb barátja, minden búcsúszó nélkül - Charlie szinte önkéntes számüzetésben él, nincsenek barátai, nem kommunikál a családján kívül senkivel. Számomra egyértelmű, hogy Charlie nem tartja magát méltónak az emberek szeretetére - aztán szép lassan barátokat szerez, az első csók, randi, szerelem és társai is apránként beköltöznek az életébe. A végén persze nem marad el az összeomlás, de ott lesz a happy end.

Emma Watson hihetetlenül édes karakterré teszi Sam-et, pillanatok alatt elfelejtettem, hogy éveken át Hermioneként láttam a vásznon. Ezra Miller, Sam bátyjának alakítója szintén nagyon kellemes meglepetés, bár legutóbb a We Need To Talk About Kevin-ben láttam, annál kellemesebb élményt okozni nem nehéz (nem az alakítás minőságe, hanem a film témája miatt).

Remélem, legalább DVD-n kiadják itthon, biztosan felkerül a polcra. A film alapjául szolgáló könyvet már megrendeltem, Charlie hátterére nagyon kíváncsi vagyok.

Nincsenek megjegyzések: