2013. január 3., csütörtök

Illatszertár a Centrál Színházban

Szeretek színházba járni, legalább 2-3 havonta biztosan elmegyek egy elődásra, különben hiányzik a légkör. Tesómnak hála, az idei év első színházas estéjét ma ejtettük meg a Centrál Színházban, az Illatszertár című előadáson - ha mondhatok ilyet, ez volt az egyik legjobb darab, amit valaha láttam!

A darab egy kis üzletben játszódik a Váci utcában (amit nem merek drogériának nevezni, pedig olyasmi). A bolt pörög, karácsony előtti csúcsforgalom van, de a bolt tulajdonosa, Hammerschmidt, egyik napról a másikra megorrol legrégebbi alkalmazottjára, Asztalos úrra, aki sértődöttségében felmond. Szegény pára szerelmes, 1,5 éve levelezik egy lánnyal, akivel másnap lenne az első randevúja, de inkább lemondja, mivelhogy egy állástalan ember mégis milyen benyomást kelt. A boltban közben elég kuszák a viszonyok, Kádár a Rácz kisasszonyt fűzi (talán Hammerschmidt asszonyt is), Asztalos úr és Balázs kiasszony között folyamatos ellenségeskedés, főleg, mivel Balázs kiasszony elég rosszkedvű egy elmaradt randevú miatt..

A szerepekben zseniális színészeket láttam: Hammerschmidt urat Kern András, Balázs kisasszonyt Pokorny Lia, Asztalos urat Simon Kornél, Kádárt pedig Bereczki Zoltán alakította. Simon Kornél váltótársa egyébként Stohl András, akit azonban nehezen tudok elképzelni Simon Kornél helyére, ezt a szerepet mintha Simonra szabták volna.

Pokorny Lia és Simon Kornél

Istenien éreztem magam, rengeteget nevettem. Az előadás már az első pillanatban magával rántott: ahogy felgördült a függöny, finom parfümillat lengte be a nézőteret, ezáltal mi is egy pillanat alatt a boltba kerültünk. A darab három rövidebb felvonásból állt, az utolsónál reménykedtem, hogy nincs még vége, de sajnos következett a vastaps.

A Centrál Színházban most voltam először, azonban ez az előadás, illetve most a honlapon látott színészgárda és repertoár meggyőzött abban, hogy vissza kell még térni hozzájuk.

Nem ismertem korábban az Illatszertár történetét, pedig egy nemzetközi szinten is ismert darabról van szó: "A sikerdarab 75 éve, 1937-ben indult útjára, méghozzá nem máshonnan, mint innen, a Révay utcai színházból (anno Pesti Színház, ma már Centrál) és meg sem állt Hollywoodig, ahol három filmet is forgattak belőle."

A darabból készült három hollywoodi film közé tartozik a Tom Hanks és Meg Ryan főszereplésével készült klasszikus romantikus mozi, a You've Got a Mail is (A szerelem hálójában) - a többi kinyomozható a szerző, László Miklós adatlapjáról. Hogy a történetet ki, hol, mikor dolgozta még fel, arról remek összefoglaló van a FilmVilágon.

A történetből készült magyar tévéjáték Bodrogi Gyulával, Kern Andrással, Pap Verával és az irtó fiatal Rudolf Péterrel a főszerepben őszinte döbbenetemre megtalálható YouTube-on is.

1 megjegyzés:

Balu Ertl írta...

Kedvet kaptam hozzá, jópofa beszámoló, köszi :)