2013. január 6., vasárnap

Million Dollar Baby (2004)

999 forintért dobták ma utánam a DVD-ket. Nem tudtam, hogy Clint Eastwood filmjét, a Million Dollar Baby-t ennyire nagyra tartotta az Akadémia, így amikor megláttam a borítón a 4 Oscar-díj listáját, úgy döntöttem megveszem.

Egy bokszfilmre számítottam. Egy bokszfilmre, ami egy bokszolónőről szól, aki jön a semmiből és hatalmas sztár lesz, mint ahogy azt hosszú éveket át Rocky is tette. Arra számítottam, hogy egy világbajnoki övvel le is zárul a történet, a Las Vegas-i arénából felhőtlen ünneplésben sétálunk ki az ír dudások mögött. Nem ez történik. Ez a film felemel, megörvendeztet, és a katarzis előtt kegyetlenül földbe döngöl.


Hilary Swank eddig két Oscar-díjat kapott, mindkettőt két szívfacsaró szerepért (a másikat a Boys Don't Cry-ért). Az alakítása erőteljes és nagyon hiteles, a figurájai sorsa még vásznon keresztül is borzalmas. 

A filmben Eastwood Frankie-t, egy sikeres edzőt alakítja, Swank pedig Maggie-t, a már 31 éves nőt, aki a fejébe veszi, hogy az eddigi edző nélküli ütögetések helyett Frankie szárnyai alatt készül a meccsekre. Pincérnőként dolgozik, szerényen keres, de étel vásárlása helyett inkább félrerak annyi pénzt, hogy fél évig Frankie termében edzhessen. Amikor Frankie-t elhagyja egy sikeres tanítványa, foglalkozni kezd Maggie-vel. Minden meccset nyernek, súlycsoportot váltanak, a nélkülöző lányból anyagi biztonságban élő sportoló lesz. Maggie csak egy pillanatra veszi le a szemét ellenfeléről a világbajnoki mérkőzésen két menet között..

Maggie pályája mellett számos kisebb szálon fut még a történet, amelyek önmagukban is erősek és jelentősen hozzátesznek a sztorihoz. Eastwood és Swank mellett a fő mellékszerepet Morgan Freeman alakítja. Ő Eddie, a kiörögedett bokszoló, aki Frankie termének tisztántartásáért és a csoport tagjainak biztonságáért felel, természetesen súlyos konfliktusok közepette - ezért a szerepért kapta meg a jól megérdemelt Oscar-díját ő is.

A lényeg a lényeg, nagyon jó film, de nem a bokszról.

Nincsenek megjegyzések: