2013. február 19., kedd

Lélek és a test kapcsolata a fogyás során - a Gabriel-módszer

Teljesen véletlenül, a Bookline-ban való bóklászás közben akadt a kezembe egy könyv. Nem túl csicsás, nem túl igényes, kis alakú, 200 oldalas sárga kis könyvecske - Jon Gabriel: Gabriel-módszer. Az elején egy felirat: "Testünk teljes átalakítása DIÉTA NÉLKÜL!", a felirat felett egy 200 kg feletti férfi átváltozása izomkolosszussá. Na, persze. Leemeltem a polcról, gondoltam elolvasom, mivel etetik a népet már megint.

"Amikor megértettem, miért választotta a testem a kövérséget, abbahagytam a fogyókúrázást. Később arra is rájöttem, hogy a fogyókúrák nemcsak hogy nem oldják meg a problémát, hanem még jobban hízlalnak, ha a tested egyébként kövér akar lenni."

Ennél a mondatnál elvesztem. Még mindig dr. Máté Gábor A test lázadása c. könyvét bújom, amiben sorozatosan arra látom példákat, hogy az elme bármilyen betegséget képes előidézni. Folyamatosan lenyűgöz, magamon is tapasztaltam már, hogy egy-egy pszichés probléma milyen könnyen jelentkezhet fizikai tünetekben. Konkrétan nem is értem, hogy a fogyókúra kapcsán ez miért nem fordult még meg a fejemben.. Zseniális az alapötlet és a rá kínált megoldás egyaránt.

A könyvben leírt módszer lényege, hogy a test, illetve a folyamatokat szabályozó agyi terület ősi ösztönök szerint működik annak ellenére, hogy mennyire modern világban élünk. Az agyunk a testünket a védelmünkre programozza - véd a hideg, az éhség és a fizikai veszélyek ellen. Ha a szervezet veszélyt észlel, azonnal működésbe lép a megfelelő mechanizmus, ami hatással van a teljes szervezetre. Ez a veszély lehet valódi hideg, éhség, de lehet olyan lelki eredetű probléma, amelynek a gyökere ilyen jellegű szükségletekre vezethető vissza. Máté Gábor gondolatait remekül kiegészíti, ő ugyanis azt mondja, hogy az ember érzelmei, élményei, tapasztalatai szoros összefüggésben vannak a testben kialakult kóros elváltozásokkal. Gyakorlatilag Gabriel is ezt mondja, csak mélyebb szinteken, leegyszerűsítve.

A módszer szerint addig nem fog működni a fogyás, amíg a test úgy érzi, hogy védelemre szorul - ez a védelem lehet fizikai, mentális, érzelmi, a lényeg, hogy a test egyszerű érzelmekre lebontva úgy érzékeli a dolgot, hogy éhes valamire. Biztonságra, élelemre, melegre, szeretetre. Az éhséget pedig raktározással kompenzálja a biztonságérzet növelésének érdekében, ez a legalapvetőbb válasz a hiány okozta fenyegetettségre. (Ami nagyon érdekes, hogy az éhség kategóriába tartozik az is, amikor a szervezet hosszú időn át nem jut egészséges, valóban értékes tápanyaghoz - hiába esszük a műkajákat, az csak felesleges kalóriabevitel, a szervezet nem tudja használni. A mindennapi gyorséttermezés közben a szervezet továbbra is éhezik.) Amint a fennálló fenyegetés megszűnik, a szervezet kikapcsolja ezt a mechanizmust, hiszen onnantól a cél az, hogy minél gyorsabban reagáljon a külvilág hatásaira, azaz mozgékony, fitt legyen. Mivel nincs miért raktározni, a fogyás beindul, a szervezet nem épít zsírpáncélt magára.

A könyv a lehetséges lelki okokra részletes magyarázatot és relaxációs technikákat ad (CD-vel), amivel lassan feloldhatók a gátak. Visszaköszön néhány módszer a Silva-féle Agykontroll könyvből, de a lényege az, hogy érzelmi biztonságra kell törekedni, követni kell az álmokat, hinni kell abban, hogy sikerülhet, hinni kell abban, hogy a problémák megoldhatók és közben meg kell adni a szervezetnek mindazokat az értékes tápanyagokat, amikre szüksége van. A módszer követésével az ember előbb-utóbb a "természetesen vékonyak" csoportjába fog kerülni, akiknek már nem az étel, hanem a saját lelki erejük jelenti a védelmi vonalat a világgal szemben.

Nagyon lelkesítő és motiváló könyv, ráadásul én erre a témára különösen fogékony vagyok, így valószínűleg ki fogom próbálni néhány tanácsát. Bevallom, nem gondolom, hogy nagy közönség körében is siker lehet a módszer, hiszen a lelki eredetű problémák feltárása sokszor rendkívül nehéz és kényes téma, de ha már csak az alapötlet megmarad, az is segítség lehet néhány ember életében.

Nincsenek megjegyzések: