2013. március 10., vasárnap

Olvasónapló - Katie Fforde: Recept a szerelemhez

Szépen lassan haladok azért a könyveimmel is. A cím alapján reménykedő olvasóimnak rögtön le kell törnöm a kedvét, a könyvben a recept a szerelemhez tényleg egy recept, egy egyszerű, papírra vésett lista, amiből a történetben szereplő főzőversenyre utal. Nem tudjuk meg belőle, hogy találjuk meg életünk szerelmét, ettől függetlenül a könyv nagyon jó, szívet melengető angol romantika a Katie Fforde-univerzumnak abban a szegletében, amiben az egyik első magyarul megjelent kötete, a Száz boldog esküvőm is játszódott.

A történet főhőse a nagyon szerény, pedig igen tehetséges szakács, Zoe, aki Fforde nőalakjainak megfelelően kedves, bájos, természetes szépség, roppant segítőkész és mentes mindenféle allűröktől. Komolyan, az írónőnek szinte minden női főhőse ilyen. A fő esemény egy televíziós főzőverseny, ahova Zoe és 11 másik ember versenyez az angliai Somersby egy eldugott kastélyában. Természetesen a főzőversenyt egyes feladatainak eredményét egy négytagú zsűri bírálja és az egyik zsűritagba Zoe még a verseny kezdete előtt beleszeret..

Valódi valóságshowba csöppenünk, a versenyzők minden feladat után egyre kevesebben lesznek. A legváltozatosabb szituációkban és stílusban kell főzniük, hol egy Michelin-csillagos konyhán, hol egy esküvőn, hol egy erdőben rögtönzött felszereléssel. A verseny közben a helyszínül szolgáló kastély tulajdonos házaspárjának gyereke születik, megérkeznek a házsártos anyósék, Zoét megzsarolja a titkos románc kiszivárogtatásával egy versenytársa. A történet pörög, zajlik az élet, közben pedig bontakoznak ki az emberi kapcsolatok, barátságok és szerelmek.

Nagyon szeretem az írónő könyveit. Nem mondom, hogy kiszámíthatatlan a történet, de eredeti, kellemes humorú és tényleg bájos. Aki egy romantikus, de intelligens regényre vágyik, vegyen egy Katie Fforde könyvet. Bármelyiket.

Nincsenek megjegyzések: