2015. január 2., péntek

Olvasónapló - Demcsák Zsuzsa: A másik életem

Karácsonyi ajándékként érkezett Demcsák Zsuzsa önéletrajzi elemekkel átszőtt, családi erőszak áldozatait és röviden a magyarországi hatósági viszonyokat bemutató interjúkötete, A másik életem címmel. Nem követtem a könyv megjelentését követő médiahisztit (talán nem is volt), csak egy-két olyan kommentbe futottam bele, ami azt taglalta, hogy ez egy jól összerakott, témában fontos könyv, így kíváncsi lettem.

Könnyen olvasható darab, alig több, mint 200 oldal. Az első fejezetek Zsuzsa életéről szólnak, arról, mennyi előítélettel kellett megküzdenie fiatal korában és mennyire hagyatkozott mindig a külvilág visszajelzéseire ahelyett, hogy elhitte volna magáról, hogy sikeres és szerethető. Ahogy haladunk előre a sztoriban, rátér a házasságára, arra, hogy csak a terhessége miatt ment férjhez - majd arra, hogyan szabadult el a pokol a házasságkötés után és milyen út vezetett a válásig.

Zsuzsa a saját élettörténetére fűzte fel a hat további áldozattal és a két szakértővel készített interjút, amelyek a családon belüli erőszak különböző eseteit és a segítségkérés lehetőségeit fedik le. Az egyik első történetben az író említi, hogy ő maga egy online talált lista elolvasása után döbbent rá, hogy nem normális dolog az, ami a házasságában történik - nagyon tetszik, hogy ezt a listát közzétették a könyvben is, egy nemzetközileg kidolgozott, családi erőszak témájú cikkek publikálására vonatkozó irányelv-gyűjteménnyel együtt.

A könyv egyértelműen a bántalmazott nők szempontjából mutatja be a családon belüli erőszakot. Ebből a szempontból alapos munka, könnyen el tudom képzelni, hogy a bántalmazottaknak segítséget adhat. Hiába van a könyvben említett kommunikációs irányelvekben lefektetve, hogy a témával foglalkozó kiadványokban érdemes egy ingyenes segélyhívószámot feltűntetni, ez a könyvből is kimaradt. Amit még nagyon hiányolok, az egy tágabb kitekintés a témára - szívesen olvastam volna arról, hogy milyen pszichológiai tényezők vezetnek oda, hogy egy férfi vagy egy nő bántalmazóvá váljon, milyen lehetőség van akkor, ha a bántalmazó szeretne segítségért fordulni. A könyvben érintőlegesen említve van a kóros féltékenység, mint betegség kezelése, de ez koránt sem fedi le a teljes témát. Érdekes lenne olvasni arról is, hogyan lehet segíteni a gyerekeknek, hogy feldolgozzák a szüleikkel történteket és ne maradjanak súlyos lelki sérüléseik, illetve hogy mik azok a korai jelek, amik ha felbukkannak egy kapcsolatban, előjelezhetik a tragédiát.

Úgy hiszem, hogy ez egy őszinte és nehéz könyv, egy súlyos társadalmi problémára világít rá és emiatt mérföldkő lehet a nők helyzetének javításáért folytatott harcban. Bemutatja, hogy a klasszikus "minden az áldozat hibája" hozzáállás mennyire beépült a magyar mindennapokba és mekkora károkat okoz, olykor önmagában blokkolhatja a menekülést egy kegyetlen szituációból. Remélem, ez a könyv segít abban, hogy a jövőben a családon belüli erőszak áldozatai hatékonyabb segítséget kapjanak a hatóságoktól és az őket körülvevő emberektől.GoodReads

A másik életemA másik életem by Demcsák Zsuzsa
My rating: 5 of 5 stars

Őszinte és nehéz könyv, egy súlyos társadalmi problémára világít rá személyes történeken és szakértőkkel készített interjúkon keresztül. Bemutatja, hogy a klasszikus "minden az áldozat hibája" hozzáállás mennyire beépült a magyar mindennapokba és mekkora károkat okoz, olykor önmagában blokkolhatja a menekülést egy kegyetlen szituációból. Remélem, ez a könyv segít abban, hogy a jövőben a családon belüli erőszak áldozatai hatékonyabb segítséget kapjanak a hatóságoktól és a társadalomtól.

View all my reviews

Nincsenek megjegyzések: