2015. február 22., vasárnap

Olvasónapló - Magos Judit: Demény - Most én ugatok

A Deményről szóló könyvet szintén ajándékba kaptam. A könyv előtt szinte semmit nem tudtam Deményről, a Futrinka Egyesület segítségével mentett vizsláról vagy a körülötte lévő mozgalomról - néha belefutottam Facebookon a képeibe, de ez minden. Mivel szinte semmi előismeretem nem volt, nem is tudtam, mire számítsak a könyvtől, de sokan dícsérték, így levettem a polcról.

Összességében: nagyon kellemes meglepetés volt a könyv, kifejezetten tetszett. Demény, a vizsla nevében beszél gazdája a vizsla saját életéről illetve a körülötte lévő emberi világról. A kerettörténet szerint Demény a deményizmus által megreformált jövőből jött vissza megkeresni a rég elvesztett töpireceptet és ahhoz, hogy megtalálja, végigmegy a múltján, hiszen a recept bármelyik fecni, újság vagy épp orvosi recept hátulján ott lehet - és nincs boldog vizslaélet töpi nélkül, így megéri a fáradtságot. Az utazás során megismerhetjük, hogy hozta ki Judit a menhelyről, hogyan épült fel állatorvosi segítséggel, hogyan ápolták féltő szeretettel, mire kimerészkedett a világba (hogy leigazhassa azt) és hogyan élete az életét ember- és kutyabarátaival.

A könyv a Facebook-oldalon megalkotott, Demény képzeletbeli személyisége nevében íródott, ami elsőre talán zavaró lehet, de annyira humoros a könyv és hiteles a stílus, hogy nagyon könnyű hozzászokni.

Kutyabarátként úgy érzem, ez egy fontos könyv lehet mindazoknak, akiknek még sosem volt kutyájuk, akik nem értik, hogy lehet boldog valaki, ha két kutyával és egy macskával osztja meg a lakását vagy épp minden pénzét és szabadidejét kidobott és sérült állatok mentésével tölti. Sajnos az az érzésem, ők nem is fogják elolvasni a könyvet, de remélem, hogy néhányan mégis. Demény történetén görbe tükröt tart a jelenlegi magyar társadalom elé, ahol a szaporítás jövedelmező üzlet, a kutyások lenézett kisebbségbe tartoznak, az általános vélekedés szerint kutya a kertbe való vagy épp a kutyákat sehova nem lehet beengedni, szinte nem is tudni, miért. Sok apró történeten keresztül beleláthatunk a kutyatartók és az állatmentők mindennapjaiba, annak minden jó és rossz oldalával együtt.

Nekem, mint kutyabarátnak, mivel sajnos már 4 éve nincs jelen a mindennapjaimban kutya, kellemes nosztalgia volt a könyv és rádöbbentem, hogy kutya nélkül valóban nem teljes az élet.


A könyv megvásárolható kb. mindenhol, például a Libriben

Nincsenek megjegyzések: