2015. július 13., hétfő

Olvasónapló - Árvay Gréta: Elmerülve - A Mystique-Club

Néhány napig hangos volt az internet egy valószínűleg álnév alatt megjelenő erotikus regénytől, ami ígérete szerint a swinger klubok világába vezeti be az olvasót. A kritikák alapján ígéretesnek tűnt, így felkerült a polcra - három nap alatt el is olvastam.

A könyv 6 párhuzamos történetszálon fut, 3 férfi és 3 nő életét követhetjük nyomon. Elsőre úgy fest, hogy csak annyi a közös bennük, hogy mindannyian a Budapest külvárosában lévő swinger klubba, a Mystique-be járnak. A történetek mind különböznek, a szereplők életében a Mystique is más-más szerepet tölt be, a szereplők olykor keresztezik is egymás útját.

Lassan kirajzolódik, hogy szinte mindenki valamilyen probléma elől menekül és előbb-utóbb a klubban köt ki. A szerző próbálja érzékeltetni, hogy nem gondolja azt, hogy mindenkinek, akinek problémája van az életével vagy a kapcsolataival, egyenes út vezet a swingerkedés világába, de itt mégis így alakult - kiüresedett házasság, friss válás, gyermek elvesztése, elköteleződési problémák, elfojtott gyermekkori traumák mind-mind felbukkannak. Valamilyen formában a Mystique és az általa kialakuló kapcsolatok rávilágítanak a szereplők életében lévő problémákra és szinte mindenkinél változást idéz elő. A könyv utolsó oldalán pár mondat kiválóan összefoglalja a jelenséget:
"...a varázslat azért kell, hogy kiszakítson a hétköznapjaidból, de ha átkerülsz egy másik világba, annak az is lehet a kövekezménye, hogy élesebben kezded látni a saját életedet kívülről, mint belülről. Hogy mit csinálsz jól, és mit rosszul. Min kell változtatnod, és mikor vagy valami olyasmi foglya, ami olyan jól álcázta magát, hogy akár évekig észre sem veszed."
A regényt témájából adódóan intenzíven átszövi az erotika, szinte mindegyik kis fejezetben történik valamiféle szexuális aktus - a klubban és azon kívül is. Az ábrázolás elég elnagyolt és túlzó, de szerencsésebben sikerült, mint pl. A szürke ötven árnyalata jelenetei. Ettől függetlenül lehet, hogy tömegközlekedésen nem a legszerencsésebb olvasmány.

Összességében tetszett a könyv. Nyílvánvaló, hogy egy rutinos szerző munkájával van dolgunk (elég kíváncsi vagyok, ki lehet mögötte, a stíluse kissé Fejős Éva korai könyveire emlékeztet). A történet jó ütemben halad, a karakterek fejlődnek, a drámák és az erotika mögött némi humor is megcsillan. Nyári olvasmánynak kiváló.

Nincsenek megjegyzések: