2015. szeptember 20., vasárnap

Olvasónapló - Khaled Hosseini: Papírsárkányok

A nyár egyik meghatározó könyvélménye Khaled Hosseini 2003-ban megjelent regénye, a Papírsárkányok volt.

A történet főszereplője Amir, egy kiváltságos afgán fiú, aki édesapjával, szolgáljukkal és annak Amirral egyidős fiával, Hasszannal él Kabulban, Afganisztán fővárosában az 1970-es években. A regény egyszerre Amir és apja, illetve Amir és Hasszan története, vegyítve az Afganisztánban történt háborúk viszontagságaival.

Rendkívül súlyos, nehéz történet, évtizedeket ölel fel. Olvasás után napokig keringett a fejemben és egyszerűen annyira komplex, hogy nehéz lenne egy posztban összefoglalni, mi történik benne.

Egyszerre látjuk, mit tesz meg egy fiú azért, hogy kivívja az apja szeretetét, hogy emészti fel a fiút a bűntudat, amikor a szeme láttára egy életre szóló sebet okoznak barátjának. Láthatjuk, mi zajlott a 70-es években Afganisztánban, hogyan menekültek és szakadtak szét családok a jobb jövő érdekében - hogyan kezd egy afgán család új életet Amerikában, egy új közösségben. A könyv vége felé pedig megtudjuk, mit tesz meg egy barát a személyiségét meghatározó bűntudat enyhítésére.

Mindenképp jánlom olvasásra, nálam már sorakozik a polcon az író többi könyve is, remélem, hasonlóan gazdag élményben lesz részem.

A könyvből film is készült, azonos címmel.

Nincsenek megjegyzések: