2015. október 22., csütörtök

Olvasónapló - Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Egy fiatal vidéki lánynak a 80-as évek derekán mozgás- és értelmi sérült gyermeke született. Bántalmazó férje oldalán küzdött kitartóan a családja boldogságáért, de harca kudarcra volt ítélve... Azóta eltelt több mint harminc év, a lányból asszony lett, de nem sikerült feldolgoznia az átélteket. Ezért kezdett blogot írni, amit rövid időn belül százezrek olvastak. Péterfy-Novák Éva története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól - egy olyan korban és közegben, mely sem a hibát beismerni, sem a mássággal együtt élni nem akar. (Könyvismertető)

Rejtélyes módon vonzódom a nehéz női sorsokról szóló könyvekhez. Sokszor úgy érzem, azáltal, hogy megismerem egy-egy nő élettörténetét, sokat tanulhatok a világról és arról, az én életemben milyen nehézségek merülhetnek fel. Péterfy-Novák Éva könyve olyan borzalmakról beszél, amelyeket senki sem szeretne átélni - sajnos aki átéli, az pedig nehezen beszél róla, így különösen értékes olvasmánynak tartom. Nem könnyű. De könnyű sorsokból nehéz tanulni.

A könyv egy blogból nőtte ki magát, amit Éva terápis céllal kezdett írni, hogy feldolgozza első gyermekének, Zsuzsinak a halálát, második terhessége körüli gyötrelmeket és erőszakos férje melletti életet. Mély bepillantást enged a gondolataiba, elmeséli azokat az érzéseit, amiket sokan önmaguknak sem mernek bevallani. Személyes tragédiái mellett megpillanthatjuk, milyen állapotban volt (van még mindig?) a magyar egészségügyi rendszer a 80-as, 90-es évek elején, amikor a szülő nőket minden méltóságuktól megfosztva, szülésüket a főorvos-jelölt napirendjéhez igazítva folytatják le. Ahol az orvosnak fontosabb, hogy megpaskolja a szülő nők fenekét, mint az, hogy tájékoztassa őket, hogy milyen károkat okozott a gyermek fejlődősében a szakmai hanyagság. Rengeteg példa arra, hogyan veszik el az emberség olyan területeken, ahol ez lenne a legfontosabb és hogy lehet feldolgozni mindezt, ha lehet egyáltalán.

Ez a könyv nem egyszerű olvasmány. Kemény utazás egy mély fájdalommal átszőtt élettörténetben, ahol egy nő borzalmas dolgokon megy keresztül. Érdemes azonban elindulni rajta, mert ahogy a könyvben is írják, "attól, hogy nem hajlandó odanézni, létezik".

Nincsenek megjegyzések: