2015. december 22., kedd

Olvasónapló - Kiss Noémi: Sovány angyalok

Kiss Noémi művével hasonlóan sokáig küzdöttem, mint a korábbi posztban bemutatott könyvvel. Nem terveztem előre ezt könyvet,  nem volt az olvasmánylistámon, nem is hallottam még róla, a Libriben láttam a polcon és hirtelen felindulásból megvásároltam.

Alapvetően szeretem a nehéz sorsokat bemutató könyveket, így ennek is nagy reményekkel indultam neki. A történet dióhéjban utólag könnyen elmesélhető, a könyvet olvasva azonban nagyon lassan bontakozik ki. Egy negyvenes éveiben járó, vidéki tanárnő sorait olvassuk, aki a férje meggyilkolása miatti tárgyalásra várva próbálja összerakni, hol siklott ki az élete, hogyan jutottak el oda, hogy csak a gyilkosságban látta a megoldást. A történet lenyűgözően összetett és tanulságos, a női lélek és egy házasság legmélyebb bugyraiba nyerünk betekintést.

Számomra az egyetlen nehézséget az egyes szám első személyben írott, tagolás nélküli stílus okozta - sokszor a párbeszédek és a kavargó gondolatok megkülönböztetése nem triviális, pláne, hogy idősíkok közötti ugrásokkal vegyítette az írónő.

Nehéz olvasmány formájában és modanivalójában is, de ha végigrágja az ember, tanulhat belőle.

Nincsenek megjegyzések: