2016. július 19., kedd

A mi alternatív esküvőnk

2016 elején, kicsivel az 1. évfordulónk után a barátom egy külföldi utazás során megkérte a kezem. Úgy nagyjából 3 éve szintén egy külföldi üzleti út során ismerkedünk meg, így a külföldi lánykérés tökéletesen illett a sorba. Tudtuk, hogy ha már így döntöttünk, akkor hamar össze szeretnénk házasodni, a lánykérés után nem vártunk sokat az esküvővel - 4 hónapra rá már házasok voltunk.

Tavaly több esküvőn is jártunk, az ottani tapasztalatok alapján folyamatosan körvonalazódott bennünk, hogy mi az, amit szeretnénk a majdani esküvőnkre és mi az, amit nem. Ez a folyamatos, tét nélküli ötletelés nagyon hasznos volt, amikor a lánykérés után gyorsan szerettünk volna dönteni és szervezkedni.


Egyikünk sem szeretett volna klasszikus nagy esküvőt, vőféllyel, menyasszonytánccal, töltött káposztával - nehogy félreértsetek, vendégként nagyon élveztük az ilyen esküvőket, de úgy éreztük, hogy mi nem éreznénk jól magunkat egy ekkora esemény középpontjában. Úgy döntöttünk, kis esküvőnk lesz, abból is egy egyszerűsített fajta. Végignéztük, mik azok az elemek, amiket mindketten fontosnak tartunk: legyen egy kis ceremónia, ahol tudunk egymásra figyelni, ünnepeljünk a családdal és ünnepeljünk a barátokkal is, illetve legyen egy fotós, aki megörökíti az eseményeket. A szervezés során a magunk racionális módján úgy intéztük, hogy ezek mindegyike meglegyen, még úgy is, hogy kissé eltér az átlagostól - jócskán feszegetve a hagyományos kereteket.

A végső koncepció végül eléggé eltért a megszokottól, ezért az elején nagyon bizonytalan voltam a fogadtatást illetően. Amikor az egyik fotósjelöltünk "alternatív esküvő" névvel illette a ötletünket, megnyugodtam, hogy ez egy létező trend, nem csak mi térünk el a hagyományoktól. A fotóst pedig felkértünk.


Az esküvőnk végül kis túlzással két héten át tartott és összesen négy eseményt foglalt magába. Ez így elsőre ijesztően hangzik és kérdezhetitek, hogy mi volt akkor ebben egyszerűbb - számunkra az, hogy volt időnk közben magunkra és a vendégeinkre, volt időnk átélni azt, hogy összeházasodtunk. Ezen kívül úgy tűnt, a szervezés is egyszerűbb, ugyanis megkíméltük magunkat sok-sok döntéstől, amit egy klasszikus, nagyobb esküvő esetén meg kell hozni.

A jogilag is érvényes ceremóniát kettesben tartottunk külföldön, egy már korábban lefoglalt nyaralás keretein belül, ahol mindössze egy helyi fotós volt jelen a kápolna személyzetén kívül. A ceremónia napján délelőtt a hotelben készülődtünk, kora délután pedig összeadtak minket egy kis kápolnában, amit a család az interneten tudott követni. Az esemény után felhívtuk a családunkat, fotózkodtunk párat, majd pihentünk a szállodában és barátkoztunk a gondolattal, hogy innentől kezdve férj és feleség vagyunk. A ceremónia estéjén tartottunk egy rövid kreatív fotózást, majd kettesben vacsoráztunk egy csodás étteremben.

A következő esemény már a hazaérkezésünk után történt, egy pénteki napon tartottuk a "hivatalos" esküvőt, ahol a családdal és a barátokkal is ünnepeltünk. Itt az volt a csavar, hogy a két társaságnak külön eseményt szerveztünk - volt egy kora délutáni fogadás egy rövid ceremóniával az elején, szűk családi körben, illetve egy esti esküvői buli, ahol csak a barátok voltak jelen. Összesen 75 vendégünk volt, őket egyetlen eseményen koordinálni már nehezebb feladat lett volna, pláne úgy, hogy idős és fiatal is egyaránt élvezze - szóval úgy döntöttünk, kockáztatunk egy még általunk sem látott ötlettel és szerencsére működött.

A negyedik esemény a sorban a kreatív fotózás volt - a fogadás és az esti buli között esélyünk sem lett volna nyugodt körülmények között fotózni, így két napra rá tartottunk egy külön kreatív fotózást. Nagyon jó élmény volt kipihenve, ráérős tempóban fényképezkedni, szerencsére az időjárás is sokkal kellemesebb volt, mint az esküvő napján.

Az egyszerűsítés jegyében igyekeztünk minél jobban megbízni a szolgáltatókban és elmondhatom, hogy senki sem okozott csalódást. Nem próbáltunk minden apró részletet irányítani, hiszen igyekeztünk olyan szakembereket találni, akik kiemelkedőek a szakmájukban és rájuk bízni magunkat. Például a dekorációt illetve a csokromat aznap láttam én is először, amikor a vendégek, a vendégvárás eseményei pedig mindkét helyen úgy zajlottak, ahogy a helyszín személyzete a legjobbnak látta. Ez a bizalom és a szolgáltatók tapasztalata segített abban, hogy az esküvő napján nem aggódtunk semmin, csak élveztük az eseményeket.

Egy következő posztban részletesen bemutatom a szolgáltatóinkat.

Nincsenek megjegyzések: